Avtor: Jošt Rovtar Objavljeno: 16. 05. 2020

Farni list št. 7

ALI JE KONEC?

V teh dneh poslušamo, kako se bomo počasi utirili v stare čase. Mediji nas sicer tako čudno obveščajo, da z vsakim dnem manj vemo, kaj in kako bo in negotovost v vseh nas je še vedno prisotna. Kaj lahko naredimo? 

Kristjani imamo nekaj, česar svet nima in je prav, da to živimo in se zavedamo vsega, kar imamo. Skrbi in strahovi, ki se rojevajo, niso v naših rokah in močeh, da bi jih reševali. Prihodnost je negotova. To je za vernike spodbuda, da verujemo in se zavedamo, kako je vse v Božjih rokah.  Vzrok za Corono nismo mi, je čas in je Božji znak v tem času in v tem prostoru.

Kako sprejemati Božja znamenja in Božjo govorico? Učimo se po stopinjah naših prednikov. Ko so bile bolezni, so se zatekli k svetnikom. Ko so bile vojne, so izročali sebe, narod in vse v Marijino varstvo. Pozabili smo, da je kri mučencev slovenskega naroda še vedno temelj za našo vero in popolno predanost Bogu. Slovenci se tudi ob Coroni delamo norca sami iz sebe, namesto da bi si odgovorili na vprašanje: Ali ljubiš samega sebe ali spoštuješ in se trudiš sprejemati in spoštovati bližnje?

Čas, ki smo ga preživljali v neki vrsti osame, je bil čas duhovnih vaj. Čas, ko se človek zaveda, da je Božji otrok, da ne sme biti nadut in prepričan, da zmore vse. Čas, ko nas je  Bog povprašal, kako je z našo zapovedjo ljubezni do sebe in bližnjih.  Potrebujemo še veliko »Coron«, saj še vedno ne znamo spoštovati in ceniti, ko naši bližnji naredijo nekaj dobrega.

Dragi verniki! 

Ne razmišljajmo, kdo je kriv in zakaj, kdo nas preganja, ampak,  kaj nas Bog uči. Naj se utrdi naša vera, da je vse v Njegovih rokah in nas tako čudovito drži v dlaneh in rokah. Ne bojte se!      p. Beno Lavrih

 

OBVESTILA

  • Pred praznikom Gospodovega vnebohoda, ki bo v četrtek, 21. 5., obhajamo prošnje dneve. Kristjani v teh dneh že od nekdaj prosimo Boga za odvrnitev naravnih nesreč in za dobro letino. V marsikateri župniji imajo vsak prošnji dan procesijo in  z litanijami v čast vsem svetnikom ter z drugimi molitvami prosijo za dobrine. Jutri bomo pri sveti maši prosili, da bi Bog naše in druge kraje obvaroval naravnih nesreč: potresa, poplav, suše, pozebe, toče. V torek bomo prosili za dobro letino. Vsi smo odvisni od tega, kar zraste na polju, v vrtovih, sadovnjakih in vinogradih. V sredo, na tretji prošnji dan, bomo prosili za pomoč, blagoslov in srečo pri delu in učenju. Vse, kar imamo, kar uživamo in lepega doživimo, je Božji dar, vse nam je darovano. Kdor čuti odvisnost od Božje naklonjenosti in hvaležnost v srcu, se bo rad udeležil svete maše vse tri prošnje dneve. Svete maše bodo v Selcih v farni cerkvi.
  • V petek, 29. 5., bo ob 20. uri v župnišču priprava na krst. Zakrament svetega krsta bo podeljen po dogovoru.
  • Podelitev spričeval veroučencem. Spričevala se bodo delila takole: v nedeljo, 31. 5., po sveti maši ob 10. uri za vse, ki obiskujete verouk na Bukovici in Bukovščici. V ponedeljek, 1. 6., po sveti maši ob 19. uri za 1. in 9. razred. V torek, 2. 6., za 2. in 6. razred. V četrtek, 4. 6., za 3. in 4. razred. V petek, 5. 6., za 5. in 8. razred. V soboto, 6. 5., za 7. razred. Če pa bi se slučajno stvari uredile tako, da bomo lahko imeli procesijo ob prazniku Svetega Rešnjega Telesa, pa se bodo vsa spričevala delila po procesiji.
  • Obisk bolnih in ostarelih. Če bo dovoljeno, bo obisk bolnih in ostarelih faranov v petek, 5. 6.
  • Prejem zakramenta svetega obhajila. Po dogovoru s starši bo slovesnost prvega svetega obhajila v soboto, 6. 6., med sveto mašo ob 10. uri. Slovesnost bo potekala v družinskem krogu.

 

Celoten farni list si lahko ogledate na spodnji povezavi!!