Avtor: Jošt Rovtar Objavljeno: 22. 03. 2018

Najin zakon – Božja mojstrovina

Uvod

Sva kdaj razmišljala, zakaj je zakon zakrament? Si lahko s tem zakramentom kako pomagava, ko imava npr. burne prepire ali tihe dneve? Ko se prizadeneva? Ko se znajdeva v krizi in naju je strah prihodnosti? Ko se počutiva poražena? Ko se odpuščanje zdi nemogoče? Ko nimava več prave volje, da bi se še trudila za najin odnos? In vendar nam zakoncem Bog daje ta zakrament prav zato: da bi najina človeška ljubezen postajala vedno bolj podobna Božji. Kakor je Jezus na svatbi v Kani iz vode naredil najbolj žlahtno vino, tako hoče iz najine šibke in povsem človeške ljubezni, ki je včasih brez prave barve in brez okusa, narediti žlahtno in dragoceno vez ljubezni, iz katere se ne odžejava le midva sama, ampak tudi vsi, ki se z nama veselijo te milosti. Povabljena sta, da v tem tednu še posebej izročata vajino človeškost v Božje roke! V tem duhu sprejmita vsakodnevne spodbude tega tedna in ob koncu bosta brez dvoma vedela, zakaj je zakon zakrament.

Za moža:

Ne glede na to, kako se počutite v zakonu, se lahko odločite, da prevzamete pobudo in prvi pristopite k ženi. Tega poguma vam ni manjkalo, ko ste jo še osvajali. Pokažite ženi, da je v vašem srcu na prvem mestu. »Uživaj življenje z ženo, ki jo ljubiš« (Prd 9,9). Najdite vsak dan čas za preprost poljub in objem. Najlažje boste to izpolnili, če je to prva stvar, ki jo naredite zjutraj. Zvečer zaključita dan s križem na čelo. To naredite, ne glede na to, kaj čutite do nje. Čisto preprosto.

Za ženo:

Tudi če s strani moža pogrešate naklonjenost in ljubezen, se v tem tednu poskusite osredotočiti predvsem na to, kar vidite v njem dobrega. Poiščite besede potrditve za tisto, kar naredi za vas, tudi če ni popolno. Ni enostavno, a z Božjo pomočjo to zmorete.