Avtor: Jošt Rovtar Objavljeno: 9. 01. 2021

Farni list št.1 (10.1.2021)

VERSKA STATISTIKA ZA LETO 2020

V SELCIH  je bilo lansko leto pri krstu 21 otrok, 8 deklic in 13 fantov, 15 jih je bilo iz urejenih zakonov, 6 iz izvenzakonskih skupnosti. Vsi otroci so bili pri krstu v prvem letu starosti. Prav je, da še posebej zavzeto molimo za mlade, da bi imeli pogum sklepati zakrament svetega zakona in bi tako gradili svojo družinsko srečo na trdnem temelju – Kristusu in da bi bili odprti za življenje.

Pri prvem svetem obhajilu je bilo 17 otrok. Pri sveti birmi je bilo 34 otrok. Poroka je bila samo 1; vseh oklicev je bilo 6. Ženin je bil star 33 let, nevesta 23 let.  

Pogrebov je bilo 27. Od teh je bilo 20 pripravljenih na smrt z vsaj enim izmed zakramentov (spoved, maziljenje, obhajilo), 7 pokojnih na smrt ni bilo pripravljenih in so umrli neprevideni. Umrlo je 15 žensk in 12 moških. Najstarejša ženska je bila stara 97 let, najmlajša pa 67 let, povprečna starost umrlih žensk je bila 88 let. Najstarejši umrli moški je bil star 91 let, najmlajši 31 let, povprečna starost umrlih moških je bila nekaj manj kot 77 let. Bilo je 6 krst in 21 žar. Pri petih pokojnih je bil zadnji vzrok smrti Covid-19.

Gospodarstvo: V lanskem letu smo zbirali sredstva za obnovo strehe na cerkvi in zvoniku na Bukovici. Ker na razpisu na Ministrstvu za kulturo nismo bili sprejeti, se dela še niso mogla začeti. Tako bomo še naprej zbirali sredstva, saj je predračun nekaj več kot 100.000 €. Nabirke prve nedelje v mesecu bodo namenjene za obnovo zvonika. Bomo pa finančna sredstva iskali še drugje in se še enkrat prijavili na državni razpis.

V BUKOVŠČICI so bili krščeni  trije otroci (Angelika, Anika in Katja), vsi v prvem letu starosti. Dva otroka sta bila iz  cerkvenega zakona.

Pri prvem obhajilu in pri sveti birmi ni bilo nobenega otroka. Tudi poroke  ni bilo nobene in ne oklica.

Lansko leto je bilo pet pogrebov (Ladislav 79, Marija 85, Vilijem 75, Janez 92, Janez 88). Dva pokojna sta bila na smrt pripravljena z vsemi zakramenti (spoved, obhajilo, maziljenje), trije pa so umrli neprevideni. Bila je ena krsta in štiri žare. 

Gospodarstvo: V lanskem letu so se kupila in zamenjala okna in balkonska vrata za stanovanjski del in podstrešje župnišča. Račun za menjavo je poplačan. HVALA vsem darovalcem. V župnišče smo sprejeli družino Potočnik. Za naprej  bo v župnišču potrebno najprej zamenjati peč za ogrevanje, ki je sedaj na kurilno olje.

Voščilo župnika Damjana in duhovnega pomočnika br. Marka: Zahvaljujem se vsem, ki kakorkoli pomagate in darujete svoj čas v dobro župnijske skupnosti. Bog vam bogato poplačaj vse vaše molitve, denarne in druge darove, ki jih namenite meni osebno ali br. Marku, za vsa kosila (ko ni bilo Corona omejitev) ob sobotah in nedeljah in še kdaj vmes, za koline, bero in vsa praznična voščila, dobre želje in namene, s katerimi naju podpirate v duhovniškem služenju.

Vsem faranom (obeh župnij) želiva obilo zdravja, miru in veselja v srcu in družinah, uspeha pri delu, odprtost za vse dobro, nad vsem pa naj bedi Božji blagoslov.

 

Celotni farni list si lahko ogledate na spodnji povezavi!!