Avtor: Jošt Rovtar Objavljeno: 29. 11. 2020

Farni list št.15 (29.11.2020)

ČUJEČE PRIČAKOVATI GOSPODA

 

Ko je Bog ustvaril drevesa, je vsako vrsto hotel posebej obdarovati. Toda Stvarnik se je hotel poprej prepričati, kateremu bi določen dar najbolj koristil. Dejal jim je: »Želim, da bedite in stražite zemljo sedem dni.«

Mlada drevesa je pomembna naloga, ki jim je bila zaupana, tako vznemirila, da jim prvo noč ni bilo težko bedeti. Drugo noč jim ni bilo več tako lahko in proti jutru jih je nekaj zadremalo. Tretjo noč so se drevesa začela med seboj pogovarjati, da ne bi zaspala. Kljub temu je bilo to za nekatera pretežko. Še več jih je omagalo četrto noč. Do sedme noči je vztrajalo le nekaj dreves: smreka, bor, jelka, cipresa, cedra in lovor.

»Lepo ste vztrajali!« jih je pohvalil Stvarnik. »Obdaril vas bom s tem, da vam nikoli ne bodo odpadli  listi in igle, ampak boste vedno zeleni. Stražili in varovali boste gozd. Pozimi, ko se zdi, da je vse mrtvo, bodo druga drevesa našla zavetje med vašimi vejami.«

Od takrat vsa drevesa in grmi izgubijo liste in pred zimo zaspijo, zimzelena drevesa pa ostanejo  budna. Tako so zgled čuječnosti v zimski zaspanosti in svežine v sivini. Zimzelena drevesa nam govorijo: vse okrog nas je zaspano, utrujeno in onemoglo, mi pa nenehno pričujemo, da bedimo in čakamo.

Adventne vence spletamo iz zimzelenih vejic. Te zelene vejice nam govorijo: kristjan mora biti čuječ, ko drugi spijo, in prinašati Božjo svežino v sivo vsakdanjost.

Po: B. Rustja, Zgodbe za advent in božič

 

 

OBVESTILA

 • V petek, 4. 12., NE BO obiska starejših in bolnih. Upam, da se bodo razmere kasneje izboljšale, da se bomo videli in srečali pred Božičem.
 • V noči s petka, 4. 12., na soboto, 5. 12., NE BO  tihega celonočnega češčenja Najsvetejšega zaradi policijske ure. Bo pa zjutraj ob 6. uri prenos molitve in nato ob 6.30 svete maše na facebooku. Lepo vabljeni k molitvi za končanje epidemije in nove duhovne poklice.
 • V sredo, 16. 12., se začne božična devetdnevnica. Pomagala nam bo odkrivati božično skrivnost in nas notranje uglasiti za sprejem božičnega sporočila. Če bodo razmere dopuščale, radi prihajajte k devetdnevnici tako otroci in mladina kot tudi odrasli. Otroci boste svečke za sprevod z Marijo dobili v cerkvi.
 • V ponedeljek, 21. 12., bo obisk bolnikov in ostarelih na domu. Sporočite, če želite, da vas obiščem.
 • BOŽIČNA SPOVED – ČE BODO RAZMERE DOPUŠČALE, DRUGAČE JE MOŽNOST SVETE SPOVEDI SAMO PO PREDHODNEM TELEFONSKEM DOGOVORU!

Otroci:  v tednu po 3. adventni nedelji; mladina: v soboto, 19. 12., po večerni sveti maši; odrasli: v nedeljo, 20. 12., ob 17.30 (na voljo bomo trije spovedniki). Spoved boste lahko opravili tudi med božično devetdnevnico po sveti maši.

 • Zaradi epidemije Covid-19 vse stvari odpadejo (srečanja zakonskih skupin, verouk, romanja, srečanja ostalih skupin). Srečanja potekajo na daljavo po elektronskih pripomočkih. Veroučence prosim, da skupaj s starši vsak teden naredite eno lekcijo naprej, napišete odgovor na vprašanje, ki je v liturgičnem zvezku ter si vzamete 1 (ENO) MINUTO na dan za branje Lukovega evangelija. Svete maše so vse v farni cerkvi v Selcih (ob sobotah v Bukovščici) brez udeležbe vernikov, a s prenosom na Facebook strani Župniji Selca in Bukovščica. Vsak dan je pol ure pred sveto mašo molitev rožnega venca pred Najsvetejšim za končanje epidemije.
 • SVETO OBHAJILO IZVEN SVETE MAŠE. Možnost za takšno sveto obhajilo je v Selcih ob nedeljah med 7.15 do 8.15 ter med 10.45 do 12.00 in vsak dan pol ure po sveti maši.
 • SVETA SPOVED.  Možnost za sveto spoved ali samo osebni pogovor je po predhodnem telefonskem dogovoru. Pokličite župnika Damjana ali br. Marka.
 • ŽUPNIJSKA PISARNA IN NAROČANJE SVETIH MAŠ. Za morebitna potrdila ali druge potrebne dokumente prej pokličite župnika Damjana. Naročilo svete maše lahko oddate tako, da napišete na list svoj namen ter datum, kdaj bi želeli imeti sveto mašo in če želite, svojo telefonsko številko, da vam sporočim, kdaj bo sveta maša, list zaprete v kuverto in jo oddate v poštni nabiralnik na župnišču ali pošljete po pošti na Župnija Selca, Selca 10, 4227 Selca.
 • V pomoč pri pripravi na Božič vam je lahko Pastoralni portal Pridi in poglej!
  •         
 • V ponedeljek, 21. 12., bo obisk bolnikov in ostarelih na domu. Sporočite, če želite, da vas obiščem.
 • Spovedovanje za veroučence bo v tednu po 3. adventni nedelji med veroukom, za mlade in odrasle pa bo priložnost za sveto spoved v soboto, 19. 12., eno uro pred sveto mašo in v nedeljo, 20. 12., od 7.30 do 8-ih in od 8.45 do 9.30. ČE BODO RAZMERE DOPUŠČALE, DRUGAČE JE MOŽNOST SVETE SPOVEDI SAMO PO PREDHODNEM TELEFONSKEM DOGOVORU!
 • SVETO OBHAJILO IZVEN SVETE MAŠE. Možnost za takšno sveto obhajilo je v Bukovščici ob nedeljah med 8. in 9. uro ter v soboto pol ure po sveti maši.

 

Celoten farni list si lahko ogledate na spodnji povezavi!