Avtor: Jošt Rovtar Objavljeno: 26. 09. 2014

Zakaj Sveti krst?

Bog ni hotel, da bi bili ljudje nekakšni stroji ali roboti, ampak  nas je obdaril s svobodno voljo. Na začetku človeške zgodovine  je hotel, naj se človek svobodno odloči, ali bo živel in ravnal po Božji volji ali po svoji volji mimo Boga. Vemo, da sta  predstavnika človeštva po zapeljevanju hudobnega  duha na tej preizkušnji padla. Izgubila sta posebne darove, s katerimi sta bila obdarovana: svetost duše, božje otroštvo in nebesa.  Od tedaj se vsak človek rodi brez svetosti, ni božji otrok in mu ni  bilo onemogočeno zveličanje. To stanje, s katerim se rodimo,  imenujemo izvirni greh. Toda Bog je Oče, je dober, nas ima rad. Zato je napovedal, da bo poslal na svet svojega Sina, da nas bo iz tega  stanja rešil, da nas bo odrešil.

Odrešenik je prišel med nas. Za ceno učlovečenja, trpljenja in smrti na križu nam je omogočil, da  se nam po zakramentu krsta izbriše izvirni greh, da  prejmemo posvečujočo milost, božje otroštvo, dar vere in  možnost postopnega prejemanja drugih zakramentov, ki nam omogočajo lažje  zveličanje.

 Če ne bi prišlo do izvirnega greha, bi se vsi ljudje zveličali, torej bi vsak  prišel po nekaj časa bivanja na zemlji v nebesa.  Kristus nas je odrešil in sedaj se mora odločiti vsak sam: ali bo živel po božji volji ali ne. Ali bo veroval ali ne. Ali bo prejemal zakramente ali ne. Jezus je rekel:« Kdor bo krščen in bo veroval, ta bo zveličan«. Res je, da se lahko zveliča tudi človek, ki ni kristjan, če živi primerno življenje po vesti. Vendar je pot  pristnega krščanstva najbolj gotova, ki vodi v nebesa. Na Triglav lahko pridemo po markirani, s klini in žicami zavarovani poti. Lahko pa nekdo pleza tudi po severni steni, vendar je ta pot veliko težja in bolj negotova.

Krst še ni zagotovilo, da se bo krščeni zveličal. Je pa temeljnega pomena, je neprecenljiv dar Boga. Pomagamo si lahko s primerjavo. Krst je kot seme. Če seme damo v pripravljeno zemljo, bo iz tega zrasla rastlina , ki bo prinesla tudi sadove. Brez semena ni rastlin in ne sadov.  Tudi krst je kot seme, vendar po krstu mora otrok s pomočjo staršev in botrov duhovno rasti, se krepiti in prinašati sadove vere ter ljubezni do Boga in ljudi.

Sveti krst je tako velik dar, da bi se morali zanj Bogu vsak dan znova zahvaljevati in storiti vse, da bi uresničili Njegova pričakovanja, torej, da bi vsak dan znova postajali boljši človek in boljši kristjan.

Milan Grden