Preskoči na vsebino


Bog rad kliče po Selški župniji

Ko razmišljamo o Božjem klicu in duhovnih poklicih, ne moremo iti mimo Jezusovega povabila: »Žetev je velika, delavcev pa malo. Prosite torej Gospoda žetve, naj pošlje delavcev na svojo žetev« (Mt 9,37-38).

Glede na to, da so v župniji Selca nove maše in redovne zaobljube dokaj pogoste, lahko rečemo, da se vsi dobro zavedamo pomena molitve za nove duhovne poklice ter da tudi veliko molimo v ta namen. Hkrati pa z odprtostjo življenju in z mnogimi družinami, ki imajo veliko otrok, dajemo možnost Gospodu, da izbira in kliče. Vsaka milost namreč potrebuje ustrezno naravo, da lahko obrodi sad v smislu teološkega načela »Gratia supponit naturam« (Milost predpostavlja naravo). Božji klic ne more obroditi duhovnega poklica, če ni plemenitega fanta ali dekleta, ki ta klic začuti in nanj odgovori s svojo odločitvijo, da Bogu posveti svoje življenje. Pri tej odločitvi pa potrebuje tudi podporo domačih, domačega okolja in župnijskega občestva. Ob teh pogojih za rast duhovnih poklicev pa ne smemo pozabiti tudi na zgled odličnih duhovnikov, predvsem župnikov, ki so in še delujejo v Selški župniji.

Vsa ta in tudi druga »gnojila« botrujejo, da na njivi Božjega kraljestva v župniji Selca dobro vzklijejo, rastejo in dozorijo številni in raznoliki duhovniški in redovniški poklici. Bog naj nam nakloni še velikokrat doživeti, da se bomo skupaj veselili z novomašniki, redovnicami ob zaobljubah, pa tudi misijonarjih ob izročitvi misijonskega križa. Mi pa si še naprej prizadevajmo, da bomo radi molili in prosili Boga, naj nam v Cerkvi na Slovenskem naklanja dovolj duhovnih poklicev.

 

Iz župnije Selca izhajajo naslednji duhovniki:

br. Stane Bešter, kapucin (nova maša 1983),

Jernej Marenk (nova maša 1993),

Janez Rihtaršič (nova maša 1995),

Boštjan Prevc (nova maša 2008),

p. Kokalj Marjan, jezuit (nova maša 2010),

Borut Pohar, lazarist (nova maša 2012),

Mohor Rihtaršič (nova maša 2014).

 

Po teritoriju je iz Selške župnije še David Jensterle, a je imel novo mašo (2002) v Železnikih.

Imamo tudi jezuitskega brata, to je br. Jože Rovtar.

 

Sestre redovnice iz župnije Selca:

s. Dionizija (Johanca) Šolar, Marijina sestra,

s. Roza (Rezka) Krek, klarisa,

s. Ljudmila Kokalj, skupnost Loyola,

s. Marjeta Potočnik, skupnost Loyola,

s. Mateja Demšar, skupnost Loyola,

s. Mirjam (Minka) Rovtar, karmeličanka,

s. Jana Rovtar, uršulinka.

 

Boštjan Prevc

Lokacija:
Print Friendly and PDF