Preskoči na vsebino


Ministriranje s Selcih

Ministriranje v Selcih je zelo pestro. Imamo nekoliko zapletov, včasih kakšen prepir, drugače pa kažemo veliko dobre volje pri delu, ki ga opravljamo. To delo vam bom predstavil eden izmed ministrantov.

Prvič lahko ministriraš po prejetem prvem svetem obhajilu. Ko prvič prideš v zakristijo k ministriranju, si kar malo presenečen kako je majhen prostor (no vsaj jaz sem bil). A nato se hitro privadiš. Da se kaj naučimo, (to velja tudi za malo starejše, posebej pa za mlajše)  hodimo na ministrantske vaje. Te potekajo na vsaka dva tedna v petek. Novinci se večinoma učijo držati pateno pri obhajilu in nato pospraviti, malo starejši se učijo  za darovanje in zvoniti,…

Med delavniki se vsi ministranti usedemo »gor«, ker nas ni veliko. Ko pa je nedelja ali praznik, so šmarnice, devetdnevnica itd.,  pa se tisti, ki hodijo še v PŠ Selca (od 3. do 5. razreda) usedejo na stolčke pri stopnicah pred  oltarjem. Najstarejše dva pri maši sedita »pri župniku«.

Ministranti imamo v zakristiji obešen list za označevanje, kdaj si bil pri maši, ki se zamenja vsak mesec. Maše imamo razporejene po točkah. Tisti, ki jih zbere največ v tistem mesecu/letu je »uradno« izobešen v zakristiji (tako kot vsi ostali, le da ima tisti najbolj častno mesto). No, po točkah pa imamo maše razporejene tako: 1 točko dobiš takrat, ko prideš k maši v nedeljo ali na praznik; / 2 točki dobiš, ko greš k maši ob delavnikih zvečer; / 3 točke pa dobiš, ko greš ob delavnikih k maši zjutraj.

Zdaj upam, da ste dobili nekaj novega znanja o »našem« ministriranju. In zraven vam še želim, da naj vas sreča in zdravje spremljata v novem letu. 

Jan Triler, 6. razred

Lokacija:
Print Friendly and PDF