Preskoči na vsebino


5. zakonska skupina

Naša skupina trenutno šteje štiri pare. Dva para sta iz domače župnije, druga dva pa prihajata od drugod. Spoznali smo se že v času pred poroko. Skupaj smo namreč hodili na pripravo za zakon v Škofji Loki. Delali smo po predlogi Najina pot, duhovno pa nas je dve leti spremljal župnik Jože Miklavčič. V letu, ko smo se s poroko podali v zakonske vode, je bil premeščen v Kostanjevico na Krki, zato smo ostali brez duhovnega voditelja. Ker sta dva para iz župnije Selca, smo prosili za duhovnega spremljevalca tamkajšnjega g. župnika Damjana Prošta. Z veseljem in odgovornostjo se nam je pridružil in nam od takrat naprej doda piko na i našim razmišljanjem.

Skupina se je v začetku srečevala v župnišču, nato pa smo ugotovili, da nam ustreza, če se dobivamo kar na naših domovih. Včasih celo spremenimo lokacijo, da se približamo mladim mamicam in očkom, ki bi radi sodelovali na zakonski skupini, pa je težko iti na pot z velikim trebuščkom ali bolnimi otroci.

Srečujemo se vsako prvo nedeljo v mesecu pozno popoldne. Gostujoči par že na prejšnjem srečanju sporoči odlomek iz svetega pisma in temo, o kateri se bomo pogovarjali. Tako se lahko cel mesec pogovarjamo in razmišljamo. Želimo si, da bi se pogovori dotikali predvsem najinih odnosov in da bi si dala čimveč odgovorov, zakaj tako in ne drugače. Res pa je, da ne moremo mimo vsebin o otrocih. Teme nas bogatijo in razbremenijo. Dotikamo se problemov in izzivov, ki nas doletijo ali skrbijo. Vsak od nas podeli svoje razmišljanje o svetopisemskem odlomku in temi, ki ga drugi ne komentiramo, ampak se učimo poslušati. V zaključnem delu srečanja še sproščeno poklepetamo ob pripravljenih dobrotah in se poslovimo.

Delovno leto začnemo septembra in ga končamo junija s piknikom. Na prvi pogled mogoče nič posebnega, toda srečanja nas zelo povezujejo. Učimo se pogovarjati, izražati svoje misli in občutja. To je bogastvo in zdravilo za naše odnose. Kljub temu, da se redno dobivamo, si imamo vedno kaj novega povedati. Kako veliko nam skupina pomeni, je zgovorno dejstvo, da redko kdo manjka.

Izkušnja zakonske skupine je zelo lepa in jo privoščimo vsem, ki si želijo rasti v medsebojnem odnosu. Če si želita to (pre)izkusiti, sta lepo vabljena, da se nam pridružita.

Vida  in Marko Ušeničnik

Lokacija:
Print Friendly and PDF