Preskoči na vsebino


Zakrament svete birme

Ne potrebujemo vsak dan znanja iz matematike in ne iz kemije, ne znanja o atomih ali poljedelstvu. Pridejo pa okoliščine, kot to znanje potrebujemo.

Podobno ne potrebujemo vsak dan ali v vsakih okoliščinah vedno istih Božjih darov. V določenih okoliščinah pa jih še kako potrebujemo.

S prejemom zakramenta svete birme se nam odpre »nebeška zakladnica«, da iz nje lahko prejemamo posebne darove, ki jih potrebujemo v določenih okoliščinah. Kakor moramo  nekaj storiti, da pridemo do materialnih dobrin; bodisi iti v banko, na vrtu posejati semena, odpreti predal, prositi prijatelja, da nam da neko dobrino, podobno je potrebno ponižno prositi Svetega Duha oziroma mu povedati v molitvi, katere darove si želimo. Po zaupni in vztrajni molitvi nam Bog nakloni potrebne duhovne darove.

V določenih okoliščinah potrebujemo DAR MODROSTI, da zmoremo v pravem razmerju skrbeti za telesne potrebe in pri tem resno skrbeti tudi za svojo dušo in zveličanje.

Drugič potrebujemo DAR UMNOSTI, da razumemo, doumemo, se dokopljemo do pravega pomena posameznih verskih resnic,

Večkrat potrebujemo DAR SVETA, da se lahko pravilno odločimo v danih okoliščinah tako, kot je za nas najbolje in da znamo tudi drugim pravilno svetovati, ko nas prosijo za nasvet.

Pridejo okoliščine, ko potrebujemo DAR MOČI, da zmoremo mirno, potrpežljivo in z ljubeznijo prenašati zasmehovanje, opravljanje ali norčevanje, zato ker smo verni. Potreben nam je dar moči, če je potrebno zato, ker smo verni, prenesti krivico, poniževanje …, v nekaterih državah so kristjani preganjani, zaprti ali celo umorjeni.

Večkrat nam je potreben DAR VEDNOSTI, da pravilno razumemo posamezne verske resnice, saj vemo, da mnogi zaidejo v napačno obliko verovanja. Dar vednosti nam je potreben, da trdno verujemo, da naša vera ne postane šibka, pozunanjena, skrčena na nekaj verskih navad in običajev.

Dan za dnem potrebujemo DAR POBOŽNOSTI, da ljubimo Boga z vsem srcem, da ga častimo z redno molitvijo, udeležbo pri maši in  s tem, da skušnjavam odločno rečemo: NE.

DAR STRUHU BOŽJEGA nas usmerja, da se ogibamo greha, da se greha «bojimo«,da imamo v skušnjavah moč ostati Bogu zvesti, da ne  podležemo skušnjavi hudobnega duha.

V zelo različnih okoliščinah potrebujemo darove Svetega Duha. V posebnih okoliščinah pa še posebej katerega izmed  vseh. Birmanci, ne pozabite nanje!

Kdor  se zateka po pomoč k Svetemu Duhu, je njegovih darov zanesljivo deležen. To pa prinaša osebno srečo,  veselje, mirno vest in končno tudi zveličanje.

Milan Grden

Lokacija:
Print Friendly and PDF