Preskoči na vsebino


1. zakonska skupina

(1981-2014)

Septembra  1981, je bila na pobudo nekaj zakonskih parov, v Selcih ustanovljena 1.zakonska skupina.

Njen duhovni vodja je bil pokojni župnik g.France Šuštar. V začetku smo imeli srečanja enkrat mesečno  ob nedeljah popoldne kar v jedilnici starega župnišča. Dekleta iz mladinske skupine so medtem pazile na otroke tistih parov, ki doma nismo imeli varstva.  Pari smo bili zelo različni: od tistih, ki so bili poročeni že deset, petnajst, dvajset let, do tistih, ki smo bili še čisto zeleni, poročeni šele tri leta. G. župnik je izbiral tematiko, ki jo je predstavil in potem smo se o tem pogovarjali. Vsako srečanje smo začeli in končali  z molitvijo. Po dveh letih se je način dela spremenil. Nekateri pari se na teh srečanjih niso našli in so nehali obiskovati zakonsko skupino,  polovica pa je ostala.

Srečanja smo prestavili na 4.petek v mesecu zvečer, ker smo tako laže našli varstvo za otroke. Začeli smo delati po sistemu   p. Vitala Vidra. Srečanja smo začeli pripravljati zakonci sami. Vsak par je izbral odlomek iz sv.pisma in pripravil vprašanja  iz tega odlomka. V drugem delu je pripravil  pogovor  na temo zakonskega ali družinskega življenja. Pogovor je vedno potekal tako, da je vsak prišel na vrsto, da je povedal svoje mnenje in drugi smo poslušali. Duhovnik je na koncu povzel pogovor večera in povedal svoje razmišljanje. Vsako srečanje se je začelo z molitvijo desetke rožnega venca in končalo s kratko zahvalo za preživeti večer.

Srečevali smo se od septembra do junija, ko smo imeli zaključni piknik in potem počitnice do jeseni. Način dela naših srečanj, smo ohranili do danes. Ta mesec mineva 33 let od ustanovitve naše zakonske skupine. Že dolgo nas je v skupini 9 parov, ki bolj ali manj redno prihajamo na srečanja. Navadno so na srečanju vsaj  štirje pari. Veliko nam pomeni, da se v pogovoru podpiramo v hoji za Kristusom in vztrajamo v ljubezni in zvestobi v dobrem in hudem, kot smo si obljubili.

G.župnik France Šuštar je bil z nami do avgusta leta 1992, ko je odšel za župnika v Kamnik. Novi župnik je postal g.Bojan Likar, ki je ostal v Selcih do leta 2003. Takrat  je prišel med nas g. Damjan Prošt, ki se mu zahvaljujemo za duhovno spremstvo in podporo.

Veseli smo, da je v župniji več zakonskih skupin, da vsak  par lahko najde skupino zase, če si to le želi.Zakonci, opogumite se in si vzemite čas za taka druženja, ker to vsak odnos ohranja in obogati.

 

Selca, 30.9.2014                                                                         Zapisala: Marinka Gartner

Lokacija:
Print Friendly and PDF