Preskoči na vsebino


Farni list št.9 (20.6.2021)

GOSPODAR SVETA IMA VSE »POD KONTROLO«

 

Bog je gospodar sveta in vladar ljudi. V Jobovi knjigi Bog ukazuje naravnim silam: »Do sem pojdeš in nič dalje!« Enako pravi tudi človeku, čeprav si ljudje domišljamo, da moremo neomejeno gospodariti nad ustvarjenim svetom. Če se človeku kaj malega posreči, že misli, da je ves svet njegov! Ko mlad človek konča šolanje, si domišlja, da je požrl modrost vsega sveta. Tisti, ki imajo za seboj nekaj življenjskih izkušenj, se takim domišljavcem smejejo in si mislijo: »Kmalu boste spoznali, da je življenje še marsikaj drugega kot tisto, kar ste zvedeli v šoli!« Božja modrost, zapisana v psalmih, pravi: »Zakaj hrume narodi in si ljudstva izmišljajo prazne reči? Tisti, ki stanuje v nebesih, se jim smeje!« Bolj modro je priznati Božjo moč in njegovo vednost, kot pa se zaganjati zoper njega.

Božja beseda nas spodbuja k veri in zaupanju. Glavna misel razodetja je, da smo v Božjih rokah. Bog, ki obvladuje sile sveta, bo znal pomiriti viharje našega življenja, da se ne bodo obrnili nam v škodo. Pogoj je seveda zaupanje v njegovo bližino, v njegovo nenehno varstvo. Pred odhodom s sveta je Kristus svojim prijateljem učencem obljubil, da bo z njimi do konca sveta. Ni jim obljubil mirnega življenja brez težav in nadlog (mnogi pobožni ljudje mislijo, da bi moral Bog posebej skrbeti za mirno življenje »svojih«), a zagotovil jim je svojo bližino: »Na svetu boste imeli stisko, toda zaupajte: jaz sem svet premagal!« Čeprav je Bog dober in pravičen, dopušča, da trpijo tudi nedolžni, saj celo svojemu lastnemu Sinu ni prizanesel.

Prav v Kristusovem trpljenju pa je odgovor na Jobovo vprašanje o trpljenju nedolžnega. Vera v Kristusa pomiri notranje iskanje. Toda vera mora biti močna in živa. Nekdo je lepo povedal: »Težje ko je breme življenja, močnejša mora biti vera.« Jezus nam vzklika: »Ne boj se, samo veruj!«         Po: S. Čuk, Misli srca

 

Celoten farni list si lahko ogledate na spodnji povezavi!!
Lokacija:
Print Friendly and PDF